Double Hammock

IMG_1595Mijn favoriete rugknoop is de Double Hammock. Deze knoop blijft stevig zitten. Door de baan over mijn borst wordt het gewicht verdeelt tussen mijn romp en schouders. Ik kan zonder moeite een wandeling van een paar uur maken met mijn dochter in de Double Hammock op mijn rug. Het is een hele comfortabele knoop om wat zwaardere kindjes mee te dragen.

 

 

IMG_1604De Double Hammock is geschikt voor kindjes die zelfstandig kunnen zitten. Zolang de rug nog niet sterk genoeg is kan je beter de Ruck gebruiken waarbij er maar één doekbaan over de rug van je kind loopt. Bij zwaardere kindjes is het juist fijn dat er twee lagen stof over je kind gaan omdat deze hierdoor meer ondersteuning geven. Net als bij de Ruck kan je de Double Hammock zo hoog knopen dat je kindje over je schouder mee kan kijken. Er wordt wel eens gezegd dat de DH minder geschikt is om een goede M-houding te creëren. Ik ben het daar niet mee eens. Ik kan net zo goed een diep zitje maken met een Ruck als met een DH. Het enige verschil is dat bij een DH twee lagen stof over je kind gaan en je dus ook twee lagen stof hebt waar je het zitje mee maakt.

Vaak vind mijn dochter het fijn om haar armen buiten de doek te dragen. Zo kan ze alle interessante dingen in haar omgeving aanwijzen en af en toe aan mijn oor kriebelen. Als ze in slaap valt knoop ik het laatste stukje van deze knoop opnieuw zodat haar armpjes binnen de doek komen. Ik trek de beide doekbanen dan tot hoog in haar nek op zodat haar hoofdje goed ondersteund wordt tijdens het slapen.

wellen lind

Wanneer je de Ruck onder de knie hebt beheers je al een groot deel van de technieken die je voor een Double Hammock nodig hebt. Je kind op je rug zetten – een diep zitje maken – de doekbanen onder de billen kruisen om het zitje te zekeren en aan de voorkant afknopen kan je al. Wat er extra bij komt is het schortje op je borst. Hoe beter je deze strak kan trekken hoe meer je schouders ontlast worden. Lastig is het om de tweede doekbaan goed over je kind te krijgen. Je moet je armen vrij ver naar achteren en omhoog strekken om de bovenste doekrail helemaal tot in de nek van je kindje te leggen.

Het is mogelijk om in één draagconsult zowel de Ruck als de Double Hammock te leren. Wanneer je kindje nog niet oud genoeg is voor de Double Hammock raad ik je aan om dit consult te splitsen. Begin met een basisrugdraagconsult om de Ruck te leren. Je kan dan later een vervolg consult doen voor de DH. Doordat je dan al vertrouwd bent met het rugdragen en dit hopelijk al regelmatig gedaan hebt is het leren van de DH vrij makkelijk.

Er zijn veel variaties op de DH. Je kan bijvoorbeeld een andere manier van afknopen gebruiken. Ook bestaan er verschillende mogelijkheden om een snelle DH te knopen met een korte draagdoek.

Ik heb voor deze foto’s de Wellen Lind gebruikt. Een doek van 100% katoen uit de standaardcollectie van Didymos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>