Dragen in 1940

1796460_548708178559982_1945452607_nChristine van Eerd kwam in haar familiealbum deze foto’s van haar oma tegen. Ze vertelt bij deze foto’s: “Mijn oma trouwde in september 1939 met mijn opa. Hij was KNIL-officier in Nederlands-Indië. Ze kwamen elkaar tegen tijdens zijn verlof in Nederland. Ze gingen samen op de boot naar Indië. Omdat de Tweede Wereldoorlog net was begonnen (met de Duitse inval in Polen) duurde de reis extra lang: het Suezkanaal was door de Engelsen afgesloten, dus ze moesten om de Kaap (Zuid-Afrika) varen. Ze maakten onderweg tussenstops in havens. De linker foto is gemaakt in Lorenzo Marques (nu Maputo) in Mozambique.

1796460_548708178559982_1945452607_n

In Indië kreeg mijn oma een dochter, mijn moeder. Een draagdoek kwam niet in haar op, mijn oma kocht een echte kinderwagen. Deze was volgens de verhalen van een Engelse apothekersvrouw geweest. Ook in Indië was het dragen van kinderen heel gewoon: Javaanse vrouwen droegen hun kind in een slendang. Maar voor een keurige Europese import-dame was dat geen optie. Misschien is mijn moeder wel in een slendang gedragen door de baboe die voor de kinderen zorgde.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>