FWCC (buikknoop)

Fwcc

 

Dit is de Front Wrap Cross Carry (FWCC). Een ideale knoop om je kindje op je buik te dragen. Vanaf dag één kan een zuigeling op deze manier gedragen worden. Tot wanneer deze knoop lekker draagt is afhankelijk van hoe groot je zelf bent. Mijn dochter is nu anderhalf jaar oud en 80 cm lang. Ik kan haar nog net op mijn buik dragen. Nog een paar centimeter groter en ik kan niet meer goed over haar hoofdje heen kijken. Lager op mijn buik dragen lukt niet omdat ze dan mijn bovenbenen en heupen in de weg zit tijdens het lopen.

Een jonge baby is nog niet sterk genoeg om zijn hoofdje rechtop te dragen. Je kan een opgerold spuugdoekje in de bovenste rail van de doek vouwen. Zo geef je voldoende steun aan het nekje en hoofdje van je kindje.

Op deze foto kan je de houding van de beentjes goed zien. Dit wordt de M-houding genoemd. De knietjes zitten duidelijk hoger dan de billen. Op deze manier worden de bovenbenen en de heupen in de meest ideale positie ondersteund. De heupen van een jonge baby zijn nog niet hard. Door in de M-houding te dragen bevorder je een goede stand van de heupkop in de heupkom.

Hele jonge babytjes kunnen de beentjes vaak nog niet ver genoeg spreiden om zoals bovenstaande foto te dragen. Forceer dit vooral niet. Spreid de beentjes zo ver als zonder problemen gaat en maak dan de doek vast. De knietjes zullen dan iets meer tussen jou en kindje in zitten. Na verloop van tijd gaat dit vanzelf beter. Je zou ook een andere knoop kunnen gebruiken waarbij de doekbaan niet tussen de beentjes door gaat. Dit is de Kangaroe knoop.

fwcc

 

Een pas geboren kindje in een goed geknoopte FWCC draagt nagenoeg gewichtloos. Ik vind het prettig om de doekbanen op mijn schouder in drieën te vouwen en goed strak te trekken. Een ribbel in de doek kan voor drukpunten zorgen. De doekbanen op mijn rug trek ik naar beneden zodat deze goed over mijn rug verspreid worden. Hoe breder de banen op mijn rug zijn hoe beter het gewicht verdeelt wordt.

 

 

 

Je groeit langzaam met het gewicht van je kindje mee. Mijn dochter is nu tien kilo ik kan haar zonder problemen een paar uur op mijn buik dragen. Ik heb deze knoop van een vriendin en met behulp van you-tube geleerd toen mijn dochter zes maanden oud was. Het heeft een week of vijf geduurd voordat ik hem helemaal onder de knie had. Het is lastig om alles in één keer goed te doen. Als je meteen goed wilt knopen raad ik je aan om een consult te boeken. Ik kan je ook helpen met een consult op maat als je tips nodig hebt om deze knoop te verbeteren.

Voor de foto’s met newborn draagpop Koen in FWCC heb ik een heerlijke babydoek mogen lenen. Dit is de Chevron Zoo van het merk Natibaby. Een doek met een blend van 50% bamboe en 50% katoen in de kleuren blauw en wit. Bamboe maakt de doek heerlijk zacht wat hem ideaal maakt voor een pasgeboren babytje. Deze doek is in september 2013 als preorder uitgebracht in een gelimiteerde oplage.

Op de foto waar ik mijn peuter in FWCC draag gebruik ik de Wellen Lind van Didymos. Een groene doek van 100% katoen die door de grove weving makkelijk te knopen is en soepel rond een jonge baby valt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>