Lusje repareren

Een fotoverslag van de reparatie van een lusje in een geweven doek. 

De meest gebruikte doek om mee te leren knopen is een doek van 100% katoen in maat 6. Maat 6 is voor mensen met een gemiddeld postuur de ideale lengte om een FWCC te knopen. Dit is de meest gebruikte knoop om je kindje op je buik te dragen en de eerste knoop die veel mensen leren. Ik heb zelf een doek met 50% hennep en 50% katoen in maat 4. Die is niet geschikt om draagconsulten mee te geven.

wellen lindTweedehands doeken zijn bijna net zo duur als nieuwe doeken. Dit komt doordat een tweedehands doek eigenlijk nog fijner is dan een nieuwe. Een gebruikte doek is al ingedragen en daardoor vaak heerlijk zacht en soepel. Ik heb geen tijd om meerdere doeken zelf in te dragen. Daarom ben ik voor mijn consulten op zoek gegaan naar een tweedehands doek. Ik heb een hele mooie gevonden. Een Wellen Lind van Didymos in maat 6. Dit is een doek uit de standaardcollectie van Didymos met een golfpatroon in drie kleuren. De Lind heeft twee kleuren groen en een blauwe weefdraad.

Hij is vrij grof geweven en valt daardoor soepel om je kindje heen. Ik heb hem nu een paar dagen gebruikt. Hij knoopt heel makkelijk en draagt heerlijk. De grove weving heeft helaas ook een nadeel. Deze doek staat er om bekend dat er snel lusjes in komen. In deze doek zaten wel 7 lusjes. Gelukkig blijkt het niet heel moeilijk om dit te repareren. Het is een pietepeuterig klusje waar je echt even voor moet gaan zitten maar je hoeft er geen expert voor te zijn.

In mijn Natibaby Delin Platino met Hennep vond ik vandaag ook een lusje. Deze doek heeft dunnere weefdraden die strakker op elkaar zitten dan bij de Wellen. Hierdoor is hij minder gevoelig voor haaltjes. Ik heb hem al ruim een half jaar intensief in gebruik en nooit eerder een lusje gevonden. Van het reparatieproces van de Delin heb ik een fotoverslag gemaakt.

IMG_1562Om te beginnen leg je de doek op een vlakke tafel en trek je er in alle richtingen aan. Een klein lusje verdwijnt tussen de weefdraden. Een grotere lus zoals deze kan je met behulp van een stompe naald voorzichtig terugwerken.

IMG_1563Kijk goed hoe de weefdraden lopen zodat je geen nieuwe lusjes in de doek maakt. Steek de naald voorzichtig onder de weefdraad door waar een lusje in zit en trek deze aan tot je een nieuw lusje hebt en het oorspronkelijke lusje héél klein is.

IMG_1564Ga één steekje verder en trek daar een lusje in. Ga zo door tot je een hele rij met hele kleine lusjes hebt.

IMG_1566Door het patroon in de doek kan ik hier niet meer de weefdraad volgen. Deze gaat aan de andere zijde van de doek verder. Steek heel voorzichtig de naald door de doek op de plek waar de draad naar de andere kant gaat.

IMG_1567Als je de doek omdraait zie je de naald uit de doek steken op de plek waar de draad verder gaat.

Steek de naald onder de draad door en trek heel voorzichtig. Als je de goede draad hebt gaat dit heel makkelijk. Zo niet probeer dan nog een keer de goede draad te vinden door de naald opnieuw door de doek te steken.

Als je het lusje helemaal verdeeld hebt over de weefdraad en alleen hele kleine lusjes hebt leg je de doek op tafel. Trek in alle richtingen aan de doek. Je trekt dan de weefdraad met de lusjes strak en de draad verdwijnt mooi tussen de weving.

IMG_1569Je ziet hier dat de draad waar het lusje in zat nog niet helemaal goed is weggewerkt.

IMG_1570Ik heb nogmaals de overgebleven lusjes over de draad verdeeld met een naald.

IMG_1571Nadat ik de doek weer in alle richtingen aangetrokken heb is bijna niet meer te zien waar het lusje ooit zat.

IMG_1572Een doek van Hennep is altijd wat onregelmatig. Ik kan nu niet meer terug vinden waar ik hem gerepareerd heb.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>