Niet aankomen!

Nee niet aankomen!

Wat doe jij? Breekbare en kwetsbare spullen buiten bereik van je kind opbergen of je kind leren dat het daar niet aan mag komen?

IMG_1521Zodra mijn dochter kon kruipen en alles om haar heen wilde onderzoeken hoorde ik mezelf alleen nog maar nee zeggen; ‘Nee daar mag je niet aankomen dan gaat het stuk. Ga hier maar mee spelen. Nee dat mag ook niet. Niet stuk maken. Afblijven!” Ik vond het doodvermoeiend om continu alert te zijn. Niet even rustig op de bank zitten terwijl ze op de grond speelt. Altijd opletten wat ze nu weer te pakken heeft. Mijn dochter drie stappen voor zijn en alles waar ze interesse in zou kunnen tonen wegleggen. Zodra ik het ene papiertje opgeraapt had ging ze gauw op het volgende af. We kropen zo samen een halve marathon wanneer papa reclamefolders had bekeken. Dit was ik gauw zat .

Alles waar ze niet aan mag komen heb ik ‘verstopt’. Hoog op een plank of achter slot en grendel. Schoonmaakmiddelen en vaatwasmachineblokjes staan helemaal boven in het keukenkastje. De vuilnisbak gaat zo zwaar open dat ze dat niet zelf voor elkaar krijgt. Breekbare spullen kan ze niet bij. Alleen de keukenkastjes heb ik niet afgesloten. Ik vind het niet zo erg als ze een keer een ui of een pan te pakken heeft. Vaak doet ze dat als ze wil helpen met koken of de vaatwasser inruimen.

IMG_1522Verschillende moeders doen dit anders dan ik. Zij leren hun kind meteen dat er dingen zijn waar ze niet aan mogen komen. Wanneer je op bezoek gaat bij iemand kom je ook in een huis waar dingen niet weggeborgen zijn. Handig als je kind dan al weet dat niet alles in zijn handjes of mond mag belanden. Blijkbaar zijn er kinderen die na drie keer “Nee!” accepteren dat ze iets anders moeten zoeken om te spelen. Lijkt me uitermate handig. Helaas valt mijn dochter niet in die catagorie kinderen. Ze blijft proberen en alles wat papa en mama vast pakken wil zij ook zien. Ze heeft ook een prachtige ‘ik weet dat dit niet goed is maar ik doe het toch en wat vind je daar van’ blik. En dan altijd even onze richting op kijken.

Kastje bij opaBij ons thuis is alles kindveilig weggeborgen. Hoe gaat het dan als we op bezoek zijn? Dat valt eigenlijk reuze mee. Meestal is er bij iemand anders zoveel aan nieuwe dingen te zien dat ze er niet aan toe komt om alles op te pakken. Ik vraag de gastheer of gastvrouw vaak wat om te spelen (bijv een pollepel en bekertje) en is ze daar een tijdje zoet mee. Af en toe moet ik iets weghalen zoals een sleutel of een bril die op tafel ligt. Oma heeft standaard een krat met duplo (waar ik nog mee gespeeld heb) in de woonkamer staan. Opa heeft een speciaal kastje met deurtjes waar knuffels en speeltjes in zitten.

 

Ik wacht rustig af tot mijn dochter wat ouder is en ik haar rustig uit kan leggen waar ze niet aan mag komen en waarom. Ondertussen kan ik wanneer ze aan het spelen is ontspannen op de bank zitten en even genieten van een momentje rust.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>