Ruck

De Ruck is de enige rugknoop waarmee je een kindje kan dragen die nog niet zelfstandig kan zitten. Zelfs een pasgeboren kindje kan je met een Ruck op je rug dragen. Net als bij de FWCC kun je het hoofdje ondersteunen door een spuugdoekje in de bovenste rand van de doek te draaien. Je kan de Ruck zo hoog knopen dat ook een heel klein babytje net over je schouder kan kijken. Op die manier kan je contact houden met je kindje. Natuurlijk niet zo veel als bij een buikknoop. Wel beduidend meer dan wanneer je kindje halverwege je rug hangt. Er gaat één laag doek over de rug van je kind. Daardoor biedt dit voldoende ondersteuning aan de rug van een jonge baby en wordt tegelijkertijd de natuurlijke bolling van de rug gerespecteerd.

Handje!De Ruck zie ik als de basisknoop van het rugdragen met een geweven doek. Wanneer je een goede Ruck kan knopen beheers je een aantal technieken die je nodig hebt om andere rugknopen te kunnen maken. Er zijn vele variaties op de Ruck. Daarnaast kan je de Ruck gemakkelijk aanpassen en van daaruit andere knopen leren.

Ruck met newbornEen nadeel van de Ruck is dat bijna al het gewicht van je kindje op je schouders rust. Bij een jong kindje is dat nog geen probleem. Wanneer je kindje zwaarder wordt zijn er knopen zoals de Double Hammock waarbij het gewicht meer verdeelt wordt tussen je romp en je schouders. Ook is het mogelijk om op een andere manier af te knopen waardoor je schouders meer bewegingsvrijheid krijgen.

 

Een groot voordeel vind ik dat mijn dochter over mijn schouder mee kan kijken. Ze heeft zo contact met andere volwassenen terwijl ze ook nog veilig bij mij is. Ze hoeft niet vanuit een kinderwagen omhoog te kijken naar volwassenen die ver boven haar uit torenen.

Wat leren rugknopen lastig maakt is dat je niet goed kan zien wat je doet. Je knoopt vooral op gevoel en kan af en toe in een spiegel spieken. Daarnaast kan het in het begin behoorlijk eng zijn om je kind op je rug te leggen en dan vast te knopen. Ik help je graag om je eerste rugdraag ervaring plezierig te laten verlopen. Je kan net zo lang met een draagpop oefenen tot je genoeg handigheid hebt om je kind op je rug te dragen.

IMG_1775Tijdens een draagconsult leer ik je onder andere hoe je een diep zitje kan maken. Met een diep zitje zorg je dat de billen lager zitten dan de knieën waardoor je een ergonomische stand van de benen van je kindje krijgt. Dit wordt de M-houding genoemd.

Er zijn een aantal methodes om je kind op je rug te krijgen. Tijdens een consult ga ik samen met je kijken welke methode voor jou het beste werkt. Daarnaast leer ik je verschillende methodes om af te knopen. Ook laat ik je zien hoe je de Ruck aan kan passen om deze comfortabeler te maken voor een groter en zwaarder kindje.

 

 

Op deze foto zie je een aantal kreukels in de doek zitten op de rug van mijn dochter. Dit komt doordat ze een dikke winterjas aan heeft.  Tien minuten later staat ze heerlijk in een modderplas te stampen.

De doek die ik voor deze foto’s gebruikt heb is de Delin Platino van het merk Natibaby. Dit is een maat 4. Eén meter korter dan een maat 6 waardoor je minder lange staarten overhoud. Deze doek is gemaakt van 50% Hennep en 50% katoen. Dit maakt dat hij steviger en draagkrachtiger is dan een doek met 100% katoen. Ideale doek voor zwaardere kindjes. Ik heb hem gekocht toen mijn dochter ongeveer 9 kilo woog. Hennep maakt ook dat deze doek iets dikker is dan een doek van 100% katoen. Voor jonge baby’s en newborn draagpop Koen gebruik ik liever een soepele katoenen doek of een heerlijk zachte blend met bamboe.

1 reactie op “Ruck

  1. Pingback: Rugdragen - Ik wil dragenIk wil dragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>