Doek indragen

 

IMG_1814Afgelopen woensdag werden er maar liefst twee nieuwe draagdoeken bezorgd. Ik was zo blij als een kind en kon niet wachten tot de bel ging. Om half twaalf stond de postbode voor de deur. Ik geloof dat het hem niet veel deed maar ik hem enthousiast verteld hoe blij ik met deze pakketjes was en hem hartelijk bedankt voor de snelle service. Ik heb de pakketjes voorzichtig geopend. Dit is nog leuker dan jarig zijn. De kleuren zijn nog mooier dan op het computerscherm! Ik ben spontaan verliefd op de Lehtia Scarlet. Het patroon is prachtig en de grijze kant lijkt wel zilver. Een doek met een linnen blend had ik nog niet en ik ben heel benieuwd hoe deze draagt. Nieuw uit de doos was hij zo stijf als een plank. Daarom gaat deze blog over het zacht maken en indragen van een nieuwe doek.

 

IMG_1822Het afgelopen half jaar heb ik vrijwel dagelijks een doek van Natibaby gebruikt. De Delin Platino met Hennep in maat 4. Een heerlijke draagkrachtige doek om een wat zwaarder kindje op je rug te dragen. De laatste weken wordt een maat vier met een snel groeiende dreumes voor een aantal knopen helaas net te kort. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een maat 5. Nu ik een doek met Hennep ken was ik benieuwd naar de draageigenschappen van een doek met Linnen. Ik heb mijn Girasol die bij mij stof lag te vangen verkocht en met een beetje bijleggen (sst niet aan mijn vriend vertellen) de Natibaby Lehtia Scarlet met Linnen in maat 5 besteld. Het was de allerlaatste doek die Natibaby had liggen. Een special offer: een doek met een foutje en daardoor een leuker prijsje.

 

IMG_2200Wassen en strijken

Voor consulten was ik op zoek naar een doek in maat 6 van 100% katoen. De Girasol die ik verkocht heb was een maat 5. Ik vond dit een heerlijke doek om mee te beginnen en om mee te leren dragen. Toen ik ook nog eens een fantastisch kleuren patroon tegen kwam was de keuze snel gemaakt: Girasol Iridescence Azafran weft in maat 6 en 100% katoen. De doeken van Girasol zijn handgeweven en al redelijk soepel als ze uit de verpakking komen. Eén keer wassen en strijken maakt hem al zacht en soepel genoeg om lekker te dragen. Als je hem daarna gaat gebruiken zul je merken dat hij al snel nog fijner wordt.

 

Zoals ik eerder al zei is de Lehtia Scarlet een ander verhaal. Deze kwam zo hard uit de doos dat ik hem niet eens geprobeerd heb maar direct in de wasmachine heb gegooid. Ik heb een lang wasprogramma uitgezocht met extra spoelen. Een droger heb ik niet. Zigzaggend over het wasrek verspreid heb ik hem zowat droog gekeken. Met het vochtige weer van de afgelopen week duurt dat eeuwen. Eindelijk droog was het in ieder geval al mogelijk om deze doek te knopen. Van veel dragen wordt hij uiteindelijk zacht maar daar wil ik niet op wachten. Hoe ga ik deze doek zacht maken? Tijd om de trukendoos open te trekken.

 

Doek in bed

Veruit de minst intensieve manier om een doek te breken is om er een nachtje op liggen. Ik heb de doek één keer in de lengte dubbel gevouwen en over mijn matras uitgespreid. Mijn dochter mocht er nog eventjes op springen en daarna hebben we heerlijk geslapen.

 

IMG_1524Doekje op de bank

Overdag wordt er bij ons weinig geslapen. Zitten op je doek werkt ook prima. Flink wiebelkonten doet de rest. Zo’n doek onder mijn kont vind ik persoonlijk een beetje gek. Al heel snel leg ik een puntje doek over mijn koude benen en binnen de kortste keren zit ik niet op maar onder mijn doek. Ook mijn dochter vind het heerlijk om onder de doek te liggen. Ik spreid de helft van de doek uit over de bank – leg mijn kind er op – en gebruik de andere helft als dekentje. Het maakt niet zo veel uit wat je er mee doet. Zolang de doek in beweging blijft zal hij langzaam maar zeker zachter worden.

 

IMG_2082Hangmat

Een favoriet van mijn dochter is de doek als hangmat gebruiken. Ik haal mijn doek onder het tafelblad door en leg bovenop een knoop. Onder de tafel ontstaat een heerlijk plekje met een hangmat. Lekker liggen en zachtjes wiebelen. Een ontspannen kind en een zachter wordende doek. Om wat energie kwijt te raken kan je er ook een schommel van maken.

SJ20140308393 kopiëren kopiëren

Tennisballen

De droger het werk laten doen is ook een goede optie. Droger op een lage temperatuur of op koud en één of twee tennisballen in een zakje er bij en laten draaien maar. Je doek blijft in beweging en de tennisballen roffelen voor wat extra effect.

 

Handwerk

Alles wat je met een doek doet kan hem zachter maken. Tussen je handen wrijven. Moffelen. Heen en weer trekken. Oprollen. Vouwen. Knuffelen. Om je heen wikkelen. Droog wassen (zoals je een handwas doet). Ga met je doek op schoot zitten en laat je handen wapperen.

 

Wringen

Draai je doek helemaal op zoals je een natte lap uitwringt. Draai hem weer uit en weer op en weer…. tot je er helemaal dol van wordt.

 

IMG_2181Vingerhaken

Vingerhaken maar dan in het groot. Haak je doek helemaal op en trek hem dan weer uit. En nog een keer en nog een keer en nog een keer. Tot je armen er pijn van doen.

 

IMG_2185Donut

Leg een lus in je doek en haal daar je doek doorheen tot je een grote donut hebt. Haal hem weer uit en houd je doek in beweging.

 

 

Boxraggen

Heb je nog een box in huis? Weef je doek tussen de spijlen door en trek hem heen en weer. Je kan de hele doek in één keer door de spijlen trekken of een klein stukje per keer. Je doek heen en weer zagen en dan steeds een ander stukje pakken werkt ook. Geen box in huis? Een babybadje of de spijlen van een balkon of traphekje doen het ook prima.

 

Doekenreis

Na de wat intensievere methodes die soms zelfs op sporten gaan lijken hier nog een manier om je doek zacht te maken die weinig energie kost. Je kan anderen het werk laten doen door een doek op reis te sturen. Zoek mensen die jouw doek willen proberen. Iedereen heeft de doek ongeveer een week in huis en stuurt hem dan door naar de volgende. Dit is een fantastische manier om voor weinig geld een doek te leren kennen en als resultaat krijg jij een ingedragen doek thuis gestuurd.

Alle bovenstaande methoden zijn geschikt voor doeken met Katoen Hennep en Linnen. Een ingedragen doek draagt prettiger dan een nieuwe. Dat is ook de reden waarom tweedehands doeken voor vrijwel de nieuwprijs verkocht worden. Doeken die niet meer nieuw te krijgen zijn gaan soms zelfs voor veel meer dan de nieuwprijs naar een nieuwe eigenaar.

5 reacties op “Doek indragen

 1. Hallo, zou je een doek ook met tennisballen in een koude droger losser kunnen maken? Dus gewoon droog erin en dan 20 minuten koud?

  • Hoi Annette

   Dat kan idd ook. Het gaat er om dat je doek in beweging is. Doe dan wel bv een washandje om de tennisbal zodat de gele haartjes niet los raken en aan je doek vast gaan zitten. En idd koud :)

   Succes!

   • Geen probleem :)

    Misschien dat het je eerder was opgevallen als ik dat direct na wassen en strijken had gezet 😛

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>