Dragen met een rekbare doek

Veel mensen beginnen hun draagcarrière met een rekbare doek. Voordat ik mijn eerste geweven doek kocht heb ik mijn dochter in een geleende rekbare doek gedragen. Rekbare doeken zijn vriendelijk geprijsd en in tegenstelling tot geweven doeken in veel babywinkels te krijgen. Ook tweedehands zijn er veel te vinden. Een rekbare doek is ideaal voor een pasgeboren babytje. Een zwaarder kindje draag ik liever met een geweven doek.

 

SJ2014022522 kopie?renZoals de naam al aangeeft zit er in een rekbare doek behoorlijk veel rek. Vaak is hij gemaakt van een tricot stof. Je knoopt deze doek strak om je heen. Door de rek in de doek blijft er dan genoeg ruimte over om je kindje er in te stoppen. Je kan je kindje ook weer uit de doek halen zonder hem los te knopen. Je zou bijvoorbeeld met je kindje in de doek naar de auto kunnen lopen – je kind in de maxicosi kunnen vervoeren terwijl jij de doek nog om hebt – en bij de plaats van bestemming je kind weer in de doek kunnen doen. Die veel te zware maxicosi kan lekker in de auto blijven en jij draagt je kindje dicht bij je in een vreemde omgeving.

 

Wanneer je de doek goed knoopt en gebruikt lopen er drie banen stof over de rug van je kindje. Die drie banen zijn belangrijk bij deze doek. Eén laag doek geeft nauwelijks ondersteuning. De drie lagen geven elkaar stevigheid en samen zijn ze sterk genoeg om een kind goed ondersteund mee te dragen. Deze drie lagen warme stof zijn meteen ook een nadeel. ‘s Winters is dit heerlijk warm. Zomers al gauw te heet. Ik kan mij herinneren dat ik mijn dochter van toen 6 maanden midden in de winter in alleen een luier en een jurkje gedragen heb met mijn jas half open.

 

SJ2014022518 kopie?renDe meeste handleidingen bij rekbare doeken laten verschillende draagmethode’s zien. Een jonge baby liggend in de doek. Een ouder kindje rechtop naar de ouder toe. Een draagmethode waarbij het kindje met zijn rug tegen de buik van de ouder zit en vrijuit kan kijken. Dragen op de heup en zelfs rugdragen. Je mag deze complete handleiding van mij in de papierbak gooien op één na. Met een rekbare doek is er één draagmethode die zowel ergonomisch als veilig is voor je kindje. Draag je kindje altijd rechtop en met het buikje tegen jouw buik aan. Deze knoop is geschikt vanaf dag één en tot het moment dat je het zelf te zwaar vind worden.

 

De banaanhouding (liggend) is af te raden omdat de beentjes tegen elkaar aan liggen en het kinnetje op de borst kan zakken en zo de ademhaling kan belemmeren. Met het gezichtje naar voren raad ik af omdat je kindje dan niet de mogelijkheid heeft om zich voor alle prikkels die het zo krijgt af te schermen. Ook is een ergonomische M-houding van de beentjes niet haalbaar. Rugdragen is ronduit gevaarlijk. Op Youtube is een filmpje te vinden waarin een jongetje naar achter leunt en zo uit de doek floept.

 

SJ2014022584 kopie?ren

Een groot voordeel aan de rekbare doek is dat je hem niet hoeft in te dragen. In tegenstelling tot een geweven doek komt hij al zacht uit de doos en hoeft voor gebruik enkel een keertje gewassen te worden. Deze zachte en soepele doek is heel fijn voor een zuigeling. Veel ouders vinden het prettig dat je de doek eerst goed knoopt en daarna pas je kindje er in doet. Je kan een rekbare doek zeker tot 8 kilo of nog langer gebruiken. Ik vond hem zelf niet prettig meer toen mijn dochter 6 kilo was. De doek begon te veel door te hangen en daardoor een beetje te snijden.

 

 

Je kindje zit op de ideale draaghoogte als je zonder veel moeite een kusje op het hoofdje kan geven. In een consult leer ik je graag hoe je een rekbare doek gebruikt. Dit kan als je kindje al geboren is of tijdens de zwangerschap. Op die manier kan je vanaf dag één comfortabel je kindje dragen.

 

Ik heb zelf vrij kort gebruik gemaakt van een rekbare doek. Daarom heb ik twee andere moeders gevraagd hun ervaringen voor mij op te schrijven.

 

1606880_764668593544846_1517872024_n

Geeske: “Morris had veel last van krampjes en als nieuwe mama wil je er alles aan doen om die pijn zoveel mogelijk te verlichten. Op het internet las ik verschillende keren de tip dat het dragen van je kindje de krampjes kan verminderen. Ik heb toen een rekbare draagdoek van ByKay aangeschaft. Het is heel fijn dat je de doek alvast kunt ‘voorknopen’ en dan pas je kindje erin schuiven. Krampjes werden minder en hij sliep gedurende de dag ook kleine slaapjes in de doek. Het bracht zoveel rust en ik ging overal gewoon naartoe met Morris dicht bij me. Na zes maanden werd Morris te zwaar voor buikdragen en ben ik overstapt op een geweven doek en een SSC omdat ik Morris graag op mijn rug wilde dragen. Bij een tweede kindje begin ik meteen met een geweven doek. Het knopen is erg gemakkelijk en de geweven doeken zijn zoveel fijner, zachter, sterker en mooier dan de rekbare variant die je maar even kunt gebruiken.”

 

1977250_10152682819314992_136451646_nJolanda: “Toen mijn oudste zoon geboren werd, kreeg ik van mijn tante een draagdoek, een tricot slen. Ik probeerde hem een paar keer te knopen, maar kon er geen wijs uit worden. Ik vond het maar een onhandig groot ding, raakte verstrikt in de lange lappen stof en gooide hem uiteindelijk aan de kant. Hij bleef in de kast liggen tot mijn tweede zoontje geboren werd. Met een peuter en een baby in huis, zou het toch wel erg makkelijk zijn als ik mijn handen wat meer vrij had. Ik probeerde het opnieuw en opeens was de klik er wel, het ging gewoon vanzelf. Vanaf dat moment heeft mijn zoontje het grootste deel van zijn dagen in de draagdoek doorgebracht. Gillende peuters, verbouwende buren, toeterend verkeer, veilig bij mama kon niets hem deren. We vonden het allebei heerlijk!

Hoewel hij al vanaf zijn geboorte groot en sterk was, heb ik hem toch nog in de tricot slen gedragen tot hij een maand of acht was. Vanaf dat moment begon hij zich af te zetten en te duwen, waarbij de rekbare doek net iets teveel mee rekte en ik het niet meer veilig vond. Daarom zijn we overgestapt op een geweven doek, maar de klik en het gemak die ik met mijn rekbare doek had, heb ik met mijn geweven doek nooit gehad. Ik vond het heerlijk dat ik mijn rekbare doek vooraf kon knopen, zonder gedoe met lange lappen stof op straat. En hoewel ik de zachtste geweven doek heb die er bestaat, valt hij in het niets bij mijn überzachte rekbare knuffeldoek. Wanneer we weer een kindje krijgen, gaat hij zeker weten weer zo lang mogelijk in mijn tricot slen, ik kan er nu al naar uitkijken!”

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>