Doek indragen

Een goed ingedragen draagdoek is zacht en soepel. Hij knoopt makkelijker en voelt fijner aan. Het is niet voor niets dat tweedehands doeken hun waarde behouden en soms zelfs voor meer verkocht worden dan de nieuwwaarde van de doek.

De ene doek komt zacht uit de doos, de andere is zo stijf als een plank. Je krijgt een doek zacht en soepel door hem veel te gebruiken. Bij doeken van dierlijke materialen zoals wol en zijde is veel dragen ook de enige veilige manier om ze te ‘breken’. Andere methoden kunnen de doek beschadigen. Doeken van plantaardige materialen zoals katoen, linnen en hennep kun veel meer hebben. Onderstaand overzicht is bedoelt voor doeken van plantaardige materialen.

IMG_2200Wassen en strijken

Het is bij vrijwel alle doeken verstandig om ze eerst te wassen en te strijken. (kijk even naar de wasinstructie van jouw doek of strijken mag) Door te wassen verwijder je alle reststoffen die tijdens de verwerking van je doek achter gebleven zijn. Je doek laat je het beste drogen door hem volledig uit te spreiden of zigzaggend over een wasrek te plooien. Strijken maakt vrijwel alle doeken met een een stuk zachter en soepeler.

Daarnaast is het bij veel doeken verstandig ze eerst te wassen zodat de draden ‘zetten’. Wanneer je een ongewassen doek gaat gebruiken loop je het risico dat de draden gaan verschuiven en de doek zijn oorspronkelijke model verliest. Uitzonderingen hierop zijn de zogenaamde pre-washed doeken. Deze doeken zijn al door de fabrikant of verkoper gewassen en worden klaar voor gebruik afgeleverd. Dit zal altijd goed aangegeven zijn.

Doek in bed

Veruit de minst intensieve manier om een doek te breken is om er een nachtje op liggen. Ik heb de doek één keer in de lengte dubbel gevouwen en over mijn matras uitgespreid. Mijn dochter mocht er nog eventjes op springen en daarna hebben we heerlijk geslapen.

 

IMG_1524Doekje op de bank

Overdag wordt er bij ons weinig geslapen. Zitten op je doek werkt ook prima. Flink wiebelkonten doet de rest. Zo’n doek onder mijn kont vind ik persoonlijk een beetje gek. Al heel snel leg ik een puntje doek over mijn koude benen en binnen de kortste keren zit ik niet op maar onder mijn doek. Ook mijn dochter vind het heerlijk om onder de doek te liggen. Ik spreid de helft van de doek uit over de bank – leg mijn kind er op – en gebruik de andere helft als dekentje. Het maakt niet zo veel uit wat je er mee doet. Zolang de doek in beweging blijft zal hij langzaam maar zeker zachter worden.

IMG_2082

Hangmat

Een favoriet van mijn dochter is de doek als hangmat gebruiken. Ik haal mijn doek onder het tafelblad door en leg bovenop een knoop. Onder de tafel ontstaat een heerlijk plekje met een hangmat. Lekker liggen en zachtjes wiebelen. Een ontspannen kind en een zachter wordende doek. Om wat energie kwijt te raken kan je er ook een schommel van maken.

SJ20140308393 kopiëren kopiëren

Tennisballen

De droger het werk laten doen is ook een goede optie. Droger op een lage temperatuur of op koud en één of twee tennisballen in een zakje er bij en laten draaien maar. Je doek blijft in beweging en de tennisballen roffelen voor wat extra effect. Vergeet niet de tennisbal in een zakje te doen anders zit je doek straks vol met korte gele haartjes.

Handwerk

Alles wat je met een doek doet kan hem zachter maken. Tussen je handen wrijven. Moffelen. Heen en weer trekken. Oprollen. Vouwen. Knuffelen. Om je heen wikkelen. Droog wassen (zoals je een handwas doet). Ga met je doek op schoot zitten en laat je handen wapperen.

Wringen

Draai je doek helemaal op zoals je een natte lap uitwringt. Draai hem weer uit en weer op en weer…. tot je er helemaal dol van wordt.

IMG_2181Vingerhaken

Vingerhaken maar dan in het groot. Haak je doek helemaal op en trek hem dan weer uit. En nog een keer en nog een keer en nog een keer. Tot je armen er pijn van doen.

 

IMG_2185Donut

Leg een lus in je doek en haal daar je doek doorheen tot je een grote donut hebt. Haal hem weer uit en houd je doek in beweging.

 

 

Boxraggen

Heb je nog een box in huis? Weef je doek tussen de spijlen door en trek hem heen en weer. Je kan de hele doek in één keer door de spijlen trekken of een klein stukje per keer. Je doek heen en weer zagen en dan steeds een ander stukje pakken werkt ook. Geen box in huis? Een babybedje of de spijlen van een balkon of traphekje doen het ook prima.

Doekenreis

Na de wat intensievere methodes die soms zelfs op sporten gaan lijken hier nog een manier om je doek zacht te maken die weinig energie kost. Je kan anderen het werk laten doen door een doek op reis te sturen. Zoek mensen die jouw doek willen proberen. Iedereen heeft de doek ongeveer een week in huis en stuurt hem dan door naar de volgende. Dit is een fantastische manier om voor weinig geld een doek te leren kennen en als resultaat krijg jij een ingedragen doek thuis gestuurd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>