Dragen en moedermelk

Aan de samenstelling van moedermelk kun je een heleboel interessante wetenswaardigheden afleiden. Mensen zijn zoogdieren. Alle zoogdieren voeden hun jongen met moedermelk.

GroteFoto-V8NCG34GMelk van dieren zoals paarden, antilopen en herten bevat veel eiwitten. De jongen van deze dieren zijn al zeer ver ontwikkeld als ze geboren worden. De eiwitrijke voeding maakt een snelle ontwikkeling van botten en spieren mogelijk. De jongen moeten zo snel mogelijk op hun benen kunnen staan. Op deze manier kunnen ze de kudde bijhouden wanneer deze op de vlucht slaat voor roofdieren.

dusty-nursing2De moedermelk van dieren zoals katten, hamsters en vossen bevat veel vetten. Vetten geven snel een verzadigd gevoel. De moeders van deze ‘verstoppers’ moeten hun jongen langdurig alleen laten zodat ze op jacht kunnen. De jongen blijven in het nest en moeten heel stil zijn zodat ze niet ten prooi vallen aan roofdieren. De jongen komen kwetsbaar ter wereld en hun oogjes zitten dicht. Ze zijn vrijwel hulpeloos en moeten lange tijd teren op de vet rijke moedermelk.

ringstaartmaki4

 

De derde categorie zoogdieren krijgt moedermelk die veel suikers bevat. Ze worden onaf geboren en hebben grote behoefte aan fysiek contact. Ze komen hulpeloos ter wereld en zijn totaal afhankelijk van de zorg van hun moeder. Zodra ze alleen gelaten worden zijn ze in groot gevaar. Roofdieren liggen op de loer en zien een smakelijk babyhapje als een makkelijke prooi. Zodra ze het contact met hun ouder verliezen beginnen ze te huilen. Ze moeten continue meegedragen worden en drinken kleine beetjes moedermelk per keer. De melk bevat veel suiker om zo de hersenontwikkeling te bevorderen. Baby’s van draaglingen kun je niet lange tijd achterlaten. Enkele voorbeelden van deze draaglingen zijn apen en kangoeroes.

Borstvoeding_1Menselijke moedermelk is zoet. Het bevat veel suikers en mensen horen bij de categorie draaglingen. Mensenbaby’s zijn er voor gemaakt om met hun moeder meegedragen te worden. Op die manier kunnen ze vaak kleine beetjes drinken en zich optimaal ontwikkelen. Lange tijd alleen in een bedje liggen is niet goed voor de ontwikkeling van de hersenen en veroorzaakt veel stress. In de loop der jaren van de biologische evolutie zijn de grijphanden en de vacht van de mens verdwenen. De mens was inventief genoeg om een hulpmiddel te vervaardigen waarmee het zijn nakomelingen kon dragen.

SJ20140225148 kopiërenDe moderne kinderwagen is pas sinds 1920 beschikbaar bij het grote publiek. Gelukkig wordt het gebruik van de draagdoek bij een steeds breder publiek bekend. Door je kindje in een draagdoek bij je te dragen ben je in staat om snel te reageren op zijn hongersignalen. Daarnaast ben je in staat om zijn behoefte aan continue fysiek contact te voldoen.

Het bij je dragen van je baby heeft ook een positief effect op de borstvoeding. Veel fysiek contact met je pasgeboren baby zorgt voor een makkelijk verloop van de voeding en een grotere productie.

 

Bronnen:

– De logica van het dragen
– Lieve Lasten, Hoe kinderen gedragen worden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>