Een drager kiezen voor je pasgeboren baby

Een pasgeboren baby dragen, welke draagwijzen zijn geschikt vanaf de geboorte?

Een babytje kan je vanaf de eerste levensdag dragen. Altijd rechtop met het gezichtje naar je toe en de knietjes hoger dan de billen. Het liefst met de voetjes buiten de doek of drager zodat de onderbeentjes vrij kunnen bewegen. Een kindje dat nog helemaal opgevouwen zit draag je met de beentjes binnen de doek. Forceer niks. Buik of heupdragen wordt aanbevolen omdat je dan direct contact kan houden met je kindje en het een geboren plekje bij je heeft. Rugdragen kan ook vanaf de eerste dag maar is om voornoemde reden niet aan te raden.

SJ2014022584 kopie?renRekbare doek
De rekbare doek is elastisch. Je knoopt hem strak om je heen en doet daarna je kindje er in. De stevigheid haalt deze doek uit de wrijving van de drie lagen die over elkaar gedragen worden. Het is een fijne doek om je kindje vaak uit te halen en weer terug te doen zonder opnieuw te hoeven knopen. Minder geschikt voor zwaardere kindjes omdat de doek dan door gaat hangen. Met een rekbare doek kun je alleen buikdragen.

FWCCGeweven doek
Een geweven doek is geschikt voor kindjes van alle leeftijden. Je kunt er mee buik, rug en heupdragen. De doek is goed op spanning te brengen waardoor een prematuur en dismatuur kindje goed ondersteund wordt. De meest gebruikte beginners doek is van 100% katoen en in maat 6. Heb je een anders dan gemiddelde kledingmaat dan heb je een langere of kortere doek nodig.

IMG_1638Ringsling
Een ringsling is een korte doek waar aan 1 korte zijde twee ringen zijn bevestigd. Je draagt hiermee je kindje op de heup en kunt de doek aanspannen door de doek door de ringen te trekken. Een fijne doek voor korte stukjes omdat het asymmetrisch dragen op 1 schouder voor veel mensen wat zwaarder is.

 

Er zijn verschillende voorgevormde drager geschikt voor pasgeboren babytjes. Deze dragers worden ook wel SSC’s genoemd.

Marsupi20141015_111934
De Marsupi is voor pasgeborenen de makkelijkste drager die er op de markt is. Hij heeft een vast rugpand en is te gebruiken vanaf maat 50 tot maat 74. Zowel de heupband als de schouderbanden sluit je met stevig klittenband. Daardoor is deze drager alleen geschikt om je kindje op de buik te dragen. Er wordt een bandje bijgeleverd waarmee je het rugpand iets smaller kunt maken. De bovenkant van de drager kun je oprollen en met drukknoopjes vastmaken als extra nekondersteuning. De schouderbanden draag je gekruist op de rug. De drager wordt gemaakt in kledingmaat S, L en XL.

20141015_114300-2Emeibaby baby
De Emeibaby is een kruising tussen een draagdoek en een SSC. Het rugpand is gemaakt van draagdoekstof en door middel van twee paar ringen in de breedte te verstellen en aan te spannen. De schouderbanden en de heupband maak je vast met clips. De schouderbanden kan je op twee plekken verstellen en het borstbandje is in hoogte over de schouderbanden te verschuiven. Het rugpand is aan de bovenzijde met een touwtje smaller te maken zodat deze goed aansluit bij kleinere baby’s. Het slaapkapje is netjes weg te werken in een vakje aan de bovenzijde van de drager. De drager is geschikt vanaf maat 44 tot en met maat 98.

Buzzidilstel-je-eigen-buzzidil-samen

 

 

 

 

bondolino_olive_2Bondolino
De heupband van de Bondolino sluit je met klittenband. De schouderbanden zijn lange knoopbanden. De drager is verstelbaar en geschikt vanaf de geboorte. Hele smalle en tengere babytjes worden nog niet goed ondersteund.

 

 

stochenwiege_babycarrier_cafeStorchenwiege
De Storchenwiege is gemaakt van draagdoekstof en valt soepel om het lijfje van je kindje. De drager is in de hoogte en in de breedte te verstellen. Het slaapkapje is te gebruiken als nekrolletje. De heupband maak je vast door middel van een beveiligde klip. De schouderbanden zijn lange knoopbanden. Hierdoor is hij goed te gebruiken bij mensen met een verschillend postuur. Alleen de heupband hoeft dan versteld te worden. Geschikt vanaf maat 50 tot en met maat 80.

mysol-donauMysol
De Mysol drager is gemaakt van Girasol is gemaakt van draagdoekenstof. Door middel van klittenband is het rugpand in de breedte te verstellen. De heupband kan je op twee plaatsen door het rugpand schuiven zodat je het rugpand in de hoogte aan kunt passen. De drager is voorzien van een slaapkapje.

 

pune-hop-tyeHop Tye
De Hop Tye is de Meitai van het merk Hoppediz. Hij is gemaakt van 100% katoen. De breedte van het rugpand kun je verkleinen door middel van een koordje. Aan de zijkanten zit elastiek. De banden zijn ongevuld en kun je goed over je schouders uitspreiden. Zowel de schouder als de heupbanden zijn lange knoopbanden. De drager is voorzien van een slaapkapje dat je kunt gebruiken als nekrolletje. Te gebruiken vanaf de geboorte tot ongeveer maat 80.

1959238_348257132012023_3920755274124817380_n

Diva Essenza

De Diva Essenza is een zogenaamde Meitai. Een drager met lange knoopbanden geschikt vanaf de geboorte. Het rugpand is aan de boven en onderzijde verstelbaar. Aan de zijkanten zit elastiek. De schouderbanden zijn goed over je schouder uit te spreiden. De drager is voorzien van een slaapkapje met lange touwtjes zodat je er ook met rugdragen bij kan. De drager is geschikt tot ongeveer maat 92.

Er zijn verschillende dragers te koop met een baby insert. Dit zijn prima dragers om zonder insert te gebruiken voor kindjes vanaf ongeveer maat 68. De babyinsert is een hulpmiddel om de drager langer te gebruiken waar ik niet achter sta. De houding met een insert is vaak niet ideaal.

Om goed te leren dragen met een rekbare doek, een geweven doek of een ringsling raad ik een draagconsult aan. Je kan een draagconsult ook gebruiken om een keuze te maken uit de verschillende draagwijzen en dragers. Niet elke consulent heeft alle dragers in huis dus vraag daar van te voren even naar.

Je vind consulenten aangesloten bij de Vereniging van Draagdoek consulenten gesorteerd op provincie hier: www.draagdoekconsulenten.nl

Consulenten opgeleid door het Instituut voor Hechting vind je hier: www.instituutvoorhechting.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>