Het vierde trimester en huilbaby’s

Uit: De Karp-methode door Carole Lasham
De praktische manier om alle (huil)baby’s stil te krijgen

blz. 19: Feit is dat alle baby’s huilen. Het is normaal biologisch gedrag. Het is een vorm van communicatie. In de eerst drie maanden van een mensenleven is het zelfs de enige vorm van communicatie. In tegenstelling tot wat sommige ouders en zorgprofessionals denken, hebben baby’s die huilen niet zonder meer pijn of verdriet. Baby’s huilen ook om het huilen. Ze huilen omdat ze zich willen uiten.

3601843_mblz. 22: Iedere baby heeft hetzelfde huilpatroon. Of een baby nu in Zambia of Nederland wordt geboren, huilen is universeel.

Doorgaans begint het huilen in de tweede levensweek, helaas dus vaak na het vertrek van de kraamverzorgster. Vanaf die tweede week neemt het huilen alleen maar toe, met een piek rond de zesde tot achtste levensweek. Daarna zal de baby geleidelijk aan minder gaan huilen. Als een baby drie tot vier maanden oud is, zijn die typische huilmomenten in het algemeen verdwenen.

blz. 23: Als een baby twee weken oud is, huilt hij gemiddeld 1 tot 1,5 uur per dag. Op het piekmoment, zo tussen de zes en acht weken, huilt hij 2,5 uur per dag.

blz. 24: Uit onderzoek is gebleken dat 95 procent van de baby’s die excessief huilen gewoon gezond zijn.

blz. 19: Bij de geboorte is een baby eigenlijk nog niet af. Na een zwangerschap van circa veertig weken komt een baby ter wereld omdat het hoofdje dan nog door het geboortekanaal past. Als hij langer blijft zitten, kan hij er niet meer uit. Dat heeft de natuur maar mooi geregeld.

Maar eigenlijk zou het voor de baby beter zijn als hij nog drie maanden in de baarmoeder was gebleven. Harvey Karp noemt de eerste drie maanden na de geboorte het vierde trimester. Pas na die eerste drie maanden van een mensenleven is het hersenzenuwstelsel gerijpt. Dan zou een baby pas echt klaar zijn om geboren te worden.

Door het onrijpe hersenzenuwstelsel heeft een baby in die eerste weken veel schrikachtige, ongecoördineerde bewegingen en primitieve reflexen (de babyreflexen). Deze reflexen worden beheerst door de hersenstam, het oudste deel van de hersenen waarover alle zoogdieren beschikken. De reflexen maken deel uit van de minimale uitrusting die een baby heeft om in leven te blijven. Het zijn aangeboren reacties die na drie maanden verdwijnen omdat de hersenen dan verder zijn gerijpt.

134253_1355430461_500blz. 34: Over de hele wereld hebben baby’s hetzelfde huilpatroon. het maakt niet uit of je in Nederland, Vietnam of Zambia wordt geboren. Toch komen huilbaby’s in veel culturen niet voor. Hoe kan dat? In westerse landen zijn baby’s ongeveer 30 procent van de tijd dicht bij hun moeder. Maar er zijn landen, bijvoorbeeld Zambia, waar baby’s als vanzelf een vierde trimester krijgen. Deze baby’s zijn negentig procent van de tijd dicht bij hun moeder. Er zijn simpelweg geen wiegjes, maxicosi’s of boxen. Een baby ligt meestal in een draagdoek. Baby’s worden er gesust en krijgen de borst wanneer ze daar maar behoefte aan hebben. Door op deze manier met een baby om te gaan wordt de situatie in de baarmoeder zo goed mogelijk nagebootst. 

blz. 51: Je baby zal stil worden door hem in je armen te wiegen of hem rond te dragen in een draagzak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>