Prematuren dragen

Prematuur Amber 2Tijdens je zwangerschap geniet je van het getrappel in je buik. Je leeft naar de bevalling toe en kan niet wachten om je kindje in je armen te houden. De uitgerekende datum staat als een mijlpaal in je geheugen gegrift. Als dan ineens je kindje enkele weken te vroeg geboren wordt staat je wereld op zijn kop. Soms had je hier rekening mee gehouden vanwege een tweeling zwangerschap of complicaties die een risico op te vroege geboorte met zich meebrengen. Soms komt dit totaal onverwacht. Een ziekenhuis opname, weeënremmers, longrijpers, een keizersnede, couveuse, gecorrigeerde leeftijd. Bij iedereen gaat het net even anders, elk verhaal is uniek. Wat vast staat is dat jullie een heftige tijd tegemoet gaan. Wat gelukkig in steeds meer ziekenhuizen heel normaal wordt is buidelen met je baby. In het verlengde daarvan ligt het dragen van je kindje.

prematuurBuidelen houd in dat je kindje op je borst ligt, huid op huid. Het fysieke contact is goed voor elke pasgeboren baby en extra belangrijk bij prematuren. Huid op huid contact geeft je kindje rust en geborgenheid, het maakt het mogelijk om een stukje van de gemiste zwangerschap in te halen. De huid tussen je borsten werkt warmte regulerend, is je kindje te koel dan wordt het een paar graden warmer, is je kindje te warm dan wordt het wat kouder. Het ritme van jouw ademhaling helpt je kindje om de ademhaling te reguleren. Baby’s die veel huid op huid liggen bij hun ouders groeien beter, huilen minder, slapen beter, ontwikkelen zich sneller en ervaren minder stress dan baby’s die de hele dag in een couveuse doorbrengen. Lees hier meer over de voordelen van huid op huid contact.

buidelshirt

Het kan voor jou behoorlijk zwaar zijn om uren met je baby op je borst te zitten of liggen. Je armen verkrampen en je kan moeilijk bewegen zonder je kindje te storen. Een buidelshirt kan dan uitkomst bieden. Dit houd je kindje op zijn plaats zodat jij ontspannen kunt zitten. Ook geeft het extra geborgenheid doordat je een klein holletje op je borst creëert waar je kindje in ligt. Echt lopen is met een buidelshirt niet aan te raden. Ze zijn er niet voor gemaakt om een baby in te dragen. Een draagdoek is dan een mooi vervolg. Ook maakt een draagdoek het mogelijk om het fysieke contact met je baby door te zetten als ze minder afhankelijk worden van de monitor. Wanneer je eenmaal weer thuis bent kan je een draagdoek gebruiken om je kindje net even wat extra rust te geven.

prematuur dragenHet dragen van een prematuur geboren kindje vraagt wat meer aandachtspunten dan een a-term geboren kindje met zich meebrengt. Zeker als het gewicht nog erg laag is houd je hier rekening mee tijdens het dragen. Hele kleine kindjes kunnen moeite hebben om voldoende adem te halen als de doek strak is aangespannen. Ook overstrekken prematuren zich sneller en hebben ze meer rustmomenten nodig tijdens het knopen. Speciaal voor kindjes tot 1800 gram is er een aangepaste versie van de FWCC ontwikkeld. Hiermee kan je zelfs babytjes vanaf 1200 gram dragen. Daarna is een gewone FWCC goed te doen. Eventueel met een twist tussen de beentjes om meer ruimte te creëren.

 

 

Een rekbare doek is bij kindjes die zich overstrekken niet ideaal. Veel voorgevormde dragers zijn te groot voor kleine baby’s. Wil je toch graag met een drager of rekbare doek gaan dragen, dan kijk ik graag met je mee naar de mogelijkheden.

Een draagconsult kan zowel in het ziekenhuis als bij jou thuis plaatsvinden. In het ziekenhuis natuurlijk in overleg met behandeld arts en verpleging. Ook als je kindje thuis is kan het nuttig zijn om met de behandelend arts of fysiotherapeut je wens om te dragen te bespreken. Deze kan aangeven waar je bij jouw kindje extra op moet letten tijdens het dragen.

Tijdens een draagconsult krijg je meer informatie over het dragen van prematuren kindjes. We kijken goed naar jullie specifieke situatie en zoeken daar de best mogelijke draagoptie bij. Je leert dragen met behulp van een speciale extra kleine draagpop. Als dit helemaal goed gaat en je kindje is er aan toe dan kun je ook met je kindje leren dragen. Een belangrijk onderdeel van een draagconsult voor prematuren is het roterend hanteren van je kindje. Door op deze wijze je kindje op te tillen en in de doek te plaatsen voorkom je onnodige stress. Je maakt gebruik van de natuurlijke reflexen die je kindje heeft en gebruikt het rustgevende effect dat een rotatie van de torso geeft.

Wil je graag meer weten over het dragen van je prematuur geboren kindje? Neem gerust contact op dan kijken we naar de mogelijkheden. Naast de opleiding tot draagconsulent heb ik twee scholingsdagen gevolgd over prematuren kinderen. Ik heb hier waardevolle informatie uitgehaald en veel geleerd van praktijkvoorbeelden die door collega consulenten werden gegeven.

2 reacties op “Prematuren dragen

 1. Welke doek kan ik het beste gebruiken voor mijn dochter nu 6 weken (37 wekrn) geboren met 31 weken zwangerschap! En weegt nu 2600 gram?

  • Hoi Mariska,

   Over het algemeen is een geweven doek in maat 6 van 100% katoen geschikt om kleine baby’s goed ondersteund mee te dragen. Liefst een beetje een dunne doek omdat je kindje nog zo klein is. Je knoopt hier de FWCC mee.

   Groet,
   Jessica

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>