Primitieve reflexen

Alle baby’s komen ter wereld met verschillende aangeboren reflexen. Een aantal hiervan worden vlak na de geboorte getest. Het is belangrijk dat elke baby deze reflexen vertoont en bij het ontbreken hiervan gaan de alarmbellen rinkelen. Niemand weet echter precies waar ze voor dienen. De meeste reflexen verdwijnen ook na ongeveer drie maanden. Wanneer je ze bekijkt vanuit de dragende mens blijken ze ineens bijzonder nuttig. Ik zal ze stuk voor stuk doornemen.

IMG_9531Moro-reflex

In de tijd van de jagers en verzamelaars moest een kindje te allen tijde fysiek contact houden met zijn moeder. Anders was het overgeleverd aan de grillen van de natuur en roofzuchtige wilde dieren. Zodra een kindje het contact met zijn moeder dreigt te verliezen en het gevoel heeft dat hij valt, treedt de Moro-reflex in werking. Het kindje strekt zijn armpjes en spreidt zijn handen en vingers. Daarna klemt hij zijn armpjes voor zijn borst alsof hij iemand wil omhelzen. Dit is precies dezelfde beweging dat een babyaapje maakt wanneer het zich aan zijn moeder vastgrijpt als het bang is om te vallen.

grijpreflexGrijpreflex

Net als alle primitieve reflexen is ook de grijpreflex een restant uit een ver verleden. Toen ouders nog voorzien waren van een dicht pak haren kon een baby dankzij deze reflex de vacht van zijn moeder goed vasthouden. Leg je vinger in het handje van je baby en je zult merken dat hij hem stevig zal vastklemmen. De grijpreflex is zelfs zo sterk dat een pasgeboren baby’tje zijn eigen gewicht uren lang kan dragen. Na ongeveer drie maanden begint een baby meer gericht voorwerpen te pakken. Bij een normale ontwikkeling verdwijnt de grijpreflex als hij in die fase belandt.

Schrikreflex

Wanneer er een hard geluid in de buurt van je baby is reageert deze daar sterk op. het lichaam verstijft en hij trekt zijn schouders op. Hij beweegt zijn armen naar boven alsof hij zich tegen iets moet beschermen. Dit is de enige primitieve reflex die niet verdwijnt. Ook als volwassene heb je deze reflex als je ergens van schrikt.

Massage of footsVoetzoolreflex

Als je zachtjes over de onderkant van de voet van de hiel naar de tenen strijkt, krullen de tenen van je baby omhoog en zal hij zijn voet naar binnen draaien. Hierdoor kunnen ze zich, samen met de grijpreflex, vastklemmen aan degene die ze draagt.

good-latchZoekreflex

Dit is een van de belangrijkste primitieve reflexen. Een baby zal zijn hoofd onwillekeurig naar elk zacht voorwerp dat zijn wang raakt draaien. Hij draait zijn mond automatisch in die richting en tuit zijn lippen.

Zuigreflex

Al voor de geboorte hebben baby’s een zuigreflex. Zodra iets het gehemelte van de baby raakt treed de zuigreflex in werking. De zuigkracht is zo groot dat een baby de tepel vast kan blijven houden tijdens het zuigen. Een baby zuigt zo hard dat het zelfs zijn eigen gewicht tot een max. van vijf kilo vast kan houden.

3601843_mHuilreflex

Een reflex die niet altijd als reflex wordt aangeduid is huilen. Veel baby’s die alleen gelaten worden huilen. Enerzijds omdat ze geen tijdsbesef hebben en tien minuten als een eeuwigheid kan voelen. Anderzijds omdat wat zij niet zien weg is en hun instinct hen zegt dat alleen zijn gevaarlijk is. Wij weten wel dat die sabeltandtijger uitgestorven is, maar het diepgewortelde instinct van de baby zegt iets anders. Baby’s die zich lieten horen als ze alleen werden weggelegd hadden een grotere overlevingskans. Want alleen zijn betekende de dood. Door te huilen zorgde de baby dat hij werd opgetild.

Optrekken van de beentjes

Als je een baby optilt, zie je dat de meeste baby’s hun knieën optrekken. Zij nemen hiermee de instinctieve houding aan om gedragen te worden. Dit is een natuurlijke en prettige houding. Dat zie je ook aan de anatomie van de baby. Zo hebben ze gebogen benen en wijzen de zolen van de voeten naar elkaar. Hierdoor kunnen ze zich, samen met de grijpreflex, vastklemmen aan degene die ze draagt. Daarnaast is dankzij deze houding de rug ietwat gebogen (kyfose). Dit is de meest ontspannen en ergonomische houding voor de rug. Wanneer een baby op de juiste wijze gedragen wordt ontstaat deze bolling van de rug vanzelf. Het via een reflex optrekken van de benen, zodat de knieën hoger komen te zitten dan de heupen, zorgt er niet alleen voor dat deze bolling ontstaat, maar ook dat de heupkop op de juiste manier in de heupkom drukt tijdens het dragen. Dit zorgt voor een optimale ontwikkeling van de heupgewrichten. Baby’s die heupdysplasie hebben krijgen een spreidbroekje dat deze houding imiteert. Wanneer je kijkt hoe moeders van nature dragen dan is dat vaak op de heup. Op die plek past een baby precies, omdat het ervoor gemaakt is en we dit al eeuwen zo gedaan hebben. Op de rug liggen is geen natuurlijke, ontspannen houding. Alle kwetsbare organen zijn dan onbeschermd, wat van nature onveilig voelt. Daarnaast krijgen veel baby’s een afgeplat hoofdje. Hieraan kun je zien dat ze niet langdurig horen te liggen. Het hoofd is er niet voor gemaakt.

405090_432984270083762_977501566_nWanneer je alle reflexen bij elkaar bekijkt wijst alles er op dat baby’tjes gemaakt zijn om te worden gedragen. De Moro-reflex en de grijpreflex laten zien dat een kindje te allen tijde zijn moeder vast wil houden. De Huilreflex versterkt dat idee. Het optrekken van de beentjes creëert de ideale houding voor de ontwikkeling van de heupjes en maakt dat een kindje perfect op de heup van de moeder past. In Duitsland is heupdragen dan ook de meest gebruikte draagwijze. In nederland is buik en rugdragen populairder. Dit is voornamelijk omdat symmetrisch dragen zorgt voor een betere belasting van je spieren en gewichten.

Bronnen:
De logica van het dragen

De Karp methode door Carole Lasham

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>