Drie jaar dragen

IMG_0751Drie jaar geleden was ik 34 weken zwanger, nu ben ik 38 weken zwanger en wordt oudste dochter Sarah binnenkort grote zus. Toen kon ik nauwelijks lopen en keek ik er naar uit mijn rollator en wandelstok te vervangen voor een kinderwagen. Een drager lag klaar om mijn baby binnenshuis te verplaatsen. Hoe hou je immers je baby vast als je beide armen en benen nodig hebt om jezelf te verplaatsen? Inmiddels is dragen niet enkel meer een praktisch hulpmiddel, het is verworden tot een deel van ons leven. Een stukje geschiedenis in deze blog :).

 

Al gauw na de geboorte van Sarah bleek dat ik liever met rollator en drager buiten liep dan met kinderwagen. Zo had ik altijd een stoeltje mee om onderweg even uit te rusten. Daarnaast voelde het natuurlijk en vertrouwd om mijn babydochter bij me te dragen. De kinderwagen stond te verstoffen in de gang.

fotoHet dragen werd een onderdeel van mijn revalidatie. Samen maakte we steeds langere wandelingen. Steeds vaker zonder rollator en steeds vaker alleen met wandelstok. Mijn veel gedragen babytje veranderde in een zelfloop dreumes die af en toe wilde uitrusten bij papa of mama op de rug. Ik leerde steeds beter inschatten hoe ik mijn dagen in kon delen zonder mijzelf te overbelasten. De stok hing regelmatig eenzaam aan de kapstok. Uiteindelijk ging het zelfs zo goed dat ik het aandurfde om een cursus tot draagconsulent te doen. Dragen is zo mooi, dat wilde ik andere mensen ook meegeven. En dan graag met een goede onderbouwde achtergrond als basis.

IMG_2584Daarna groeide samen met mijn bedrijf als draagconsulent een tweede kindje in mijn buik. Tussen de twee zaterdagen waarin ik draagconsulent cursus II deed vond de eerste echo plaats. Veruit de meeste draagconsulten heb ik gegeven terwijl ik zwanger ben. Natuurlijk eist een zwangerschap ook zijn tol. Lichamelijk steeds een stapje terug doen is af en toe best lastig. De wandelstok kwam weer vaker van de kapstok en de rollator werd van stal gehaald. Dit keer zonder schroom.
De draagconforentie in Antwerpen kon ik bijwonen met behulp van o.a. mijn rollator. Ik gebruik de hulpmiddelen die mijn leven makkelijker maken met opgeheven hoofd.

20150524_Jessica-28Een draagdoek bleek de afgelopen weken mijn kindje en mijn zwangere lichaam al voor de geboorte te kunnen ondersteunen. De knoopwijzen voor zwangeren volgens FTZB hebben mij een stukje meer mogelijkheden gegeven. De laatste draagconsulten voor ik helemaal met zwangerschapsverlof ging deed ik met de draagdoek om mijn lijf geknoopt en grotendeels zittend op een kruk.

20150415_172237Voor nu is het uitrusten voor en uitkijken naar de geboorte van ons tweede wonder. Het bevalbad staat startklaar in de woonkamer. Ik wil dit kindje gedragen door het water op de wereld zetten. Daarna gaat ons kindje net als zijn of haar grote zus veel gedragen worden. Niet alleen uit praktisch oogpunt, vooral omdat ik voel en weet hoe goed het voor ons is. Deze keer niet in het goedkoopste draagmiddel dat ik kan vinden. Dit keer goed ondersteund en comfortabel in 1 van de doeken en dragers waar mijn ‚draagkast’ mee gevuld is. Net als grote zus, afwisselend gedragen door mijzelf en door papa. Stapje voor stapje gaat mijn wereld steeds weer een stukje groter worden.

1 reactie op “Drie jaar dragen

  1. Prachtig! Ook ik kan dragen ondanks mijn beperking (rugprothese) en geniet er elke dag van. Mooi dat jij reageerde op een niet ergonomische drager op fb Baarn, waarna ik in de draagwereld ging rondneuzen terwijl ik zwanger was. Inmiddels draag ik onze zoon 3 maanden en zou nooit meer anders willen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>